Te kort door de bocht? Nah…

De doodstraf. Eeuwenlang werd deze uitgevoerd en werden mensen zonder pardon ten overstaan van kijkers het hoekje om gebracht.

Het betekende dat er zowel schuldige als ook onschuldige mensen ter dood werden gebracht. De discussie hierover is nooit ten einde vooral vanwege de kwestie ‘wat nou als er ónschuldige mensen worden veroordeeld…?’

Amerika. Vanochtend zag ik een artikel over een vader die zijn vijf kinderen in koele bloeden vermoordde. Eerst zijn zoontje waarbij hij drie van de overige vier achterliet en zijn dochter in de auto meenam zodat zij de politie niet kon bellen. Hij is terug gereden, heeft ze allemaal vermoord en is een week met de lichamen rond gaan rijden waarnaar hij ze in een zak heeft gestopt en gedumpt. De kinderen waren in de leeftijd van 1 tot 8 jaar. De reden? Hij kon het niet verkroppen dat zijn vrouw hem verliet…

De straf? De doodstraf.

Terwijl ik dit schrijf klopt mijn hart als een bezetene. Ik word er boos van en leg zelfs mijn werk even aan de kant om dit op te schrijven. Het is walging wekkend dat er zulke dingen gebeuren. En het gebeurt niet alleen in Amerika. Het gebeurt ook hier in Nederland. In alle mogelijke landen.

Herinner je het geval van Marianne Vaatstra. Een moordenaar die haar verkrachtte en de strot afsneed. En vervolgens schijnheilig een stukje van het plaats delict verder leefde. Stiekem. Kerkelijk. Getrouwd. Vader. Een toneelstuk opvoerend waarbij de waarheid pas aan het licht kwam na een grootschalig DNA onderzoek.

Julie van Espen, Anne Faberr. Ook haar trof een lot wat je niemand toewenst waarbij de dader niks schuwde om te doen wat hij deed. Families kapot, levens geruïneerd. En de dader? Die klaagt justitie aan omdat ze hem ‘pijn’ hebben gedaan tijdens zijn arrestatie. Ze hadden beter zijn nek kunnen breken denk ik. Had een boel gescheeld…

De patiënt die op de Brunssummerheide twee mensen vermoord. Ook nog maar pas geleden. ‘Ontstnapte’ patiënten? Welnee, lang niet allemaal; sommigen mogen zelfs wegens ‘goed gedrag’ en blokje om! Leuk hè?! Ook al zitten ze daar niet bepaald voor het stelen van een pakje sigaretten. Stuk voor stuk dingen op hun geweten die al dan niet weggeschreven worden omdat ze ‘ziek’ zijn. Omdat ze incapabel zijn om aan de maatschappij deel te nemen.

Vooral verkrachten lijkt meer op een vervelende hobby dan op een delict. Er staan zulke belachelijke straffen op- als ze die al krijgen. Met een beetje pech vroeg het slachtoffer er zelf om… Wanneer je glas in de grijze container gooit of plastic in de groene is de straf hoger dan wanneer je je aan een bezoeker van een disco vergrijpt.

Folkert van der Graaf. Die Pim Fortuijn het hoekje om hielp omdat hij het niet eens was met zijn beweringen en houding. Moordenaar van Theo van Gogh. Komt ook weer vrij of is het al.

Er zijn hele discussies te vinden of Folkert niet nog ‘meldings’plicht moet hebben… WTF?! Meldingsplicht?! Hoe kan iemand die bewust de trekker overhaalt omdat hij iemand niet mag of iemand afknalt omdat hij het niet eens is met zijn stellingen of zich beledigt voelt überhaupt ooit weer vrijkomen? Hoe kan een gast die zijn pik niet in zijn broek kan houden en mensen verkracht zeggenschap over zijn lul houden?! Voor mijn part castreren ze die lui en sluiten ze ze op. Voor eeuwig. Ze gaan vanzelf dood.

Humaan mijn reet. Het gaat hier om mensen die andere mensen pijn doen en doodmaken en daar eerlijk voor uit komen. Nou vooruit, mogen ze omdat ze het zo eerlijk hebben opgebiecht een snellere straf… Ik word hier echt zo ontzettend kwaad van.

We wonen hier in een paradijs. Vooral voor criminelen. Voor schorriemorrie. Voor mensen die nul respect hebben voor andere mensen. Die komen overal mee weg. Die worden hier omarmd en vertroeteld. Door wie? Door het rechtssysteem en overheid(instanties). Het is tenenkrommend dat je hier nog zwaarder gestraft wordt wanneer je te hard gereden hebt dan dat je besluit om vandaag iemand naast de Spar op te wachten, hem of haar flink uit te wonen en vervolgens in de bosjes de strot afsnijd. Dan mag je op vakantie naar de gevangenis. En het hangt af van je gedrag of de reden waarom je het deed (as if?!) wanneer je weer voor het eerst naar buiten mag om je volgende delict ten uitvoer te brengen.

Het kost klauwen met geld: gevangenissen, therapieën Er heerst een regime die geleid wordt door criminelen en vanuit deze positie nog steeds van allerlei criminele activiteiten kunnen plegen.

De doodstraf. Als ik plegers opsom van hiervoor mogen deze mensen wat mij betreft een kogel hebben. Of een elektrische stoel wanneer de energietarieven hiervoor gunstig zijn… Ook mogen ze al deze delinquenten bij elkaar op een onbewoond eiland plaatsen waar ze elkaar te lijf kunnen gaan. Wat zij willen. Zolang het de wereld maar geen last oplevert. Of verdriet. Of andere slachtoffers.

Als iemand er een genoegen in schept kinderen te molesteren,  mensen te vermoorden of dieren te verminken en kapot te maken, kortom wanneer er sadistische slechte en bloeddorstige mensen rondlopen horen die niet in een maatschappij thuis. Dat is niet veilig. En die hoeven wat mij betreft al helemaal niet opgesloten te worden en een instantie die bakken met geld kost en ook nog eens gevaren oplevert voor wanneer deze luit álsnog ontsnappen of daarbinnen dingen regelen en ten uitvoer brengen. Die mogen gewoon weg. Precies zoals ze dat doen met hun eigen slachtoffers die ze ook wég wilden hebben…

Een zwartgallig stukje tekst. Ik weet het. Maar onrecht en verdriet is zo ongrijpbaar. Je voelt je zo klein en machteloos dat er zoveel kan gebeuren en dat het door een overheid getolereerd lijkt te worden. Nou nee dat lijkt niet zo, dat ís zo. Wat nou als er iets zou gebeuren met één van de prinsessen? Wat dan? Die gast zou nooit weer vrijkomen en wie weet zou het onderling wel ‘opgelost’ worden. Dan kan alles. Begrijp me niet verkeerd, ik zou ze groot gelijk geven.

Maar er zou geen onderscheid gemaakt moeten worden tussen slachtoffers of hoogstaande mensen. Moord is moord, delict is delict. En een ieder die kwaad wil doen om het kwaad doen, die overduidelijk geschift is en waarbij in alle opzichten aangetoond kan worden dat hij een gevaar voor de maatschappij is moet je niet willen behandelen of opsluiten. Wat een drama’s om een uitgevoerd drama’s. Die mensen krijgen nog meer hulp en begeleiding dan al die mensen die maar moeten dealen met een verminkt kind, een vermoorde geliefde of getraumatiseerd leven.

Ik vraag het me af. Of het ooit veranderd. Of onze politiek ooit een andere draai krijgt. Ik denk het eerlijk gezegd niet. Want het past niet. Het is niet netjes. Het is niet zoals het heurt. Nee wat heurt is zoals het nu gebeurt. En iedereen die veilig in het torentje plaatsneemt of dingen bedenkt die hén niet schaden zal het niet in zijn fatsoenlijke hoofd halen om de boel op te schudden.

Totdat zij zelf slachtoffer worden. Of iemand voor wie ze hun leven zouden geven. Dan kunnen ze zichzelf op de schouder kloppen omdat er nu in elk geval goed op de verkrachter/moordenaar/ sadist gepast wordt die hún geliefde greep. En om dit te realiseren krikken we gewoon de belastingcentjes iets omhoog zodat ze ook nog allemaal gebruik kunnen maken van enigerlei luxe terwijl ze hun straf uitzitten. Het zijn tenslotte óók mensen nietwaar…?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: