Be a Gamechanger #2

KLAAR VOOR DE START

De kogel is door de kerk. Je hebt jezelf een sport toegezegd om af te rekenen met dátgene waar jij genoeg van hebt. Omdat je niet langer met je eigen gecreëerde zwemband te water wilt, omdat je er klaar mee bent dat zelfs je jongste kind je op je ‘puddingbillen’ wijst ( ja, dat doen ze hoor, de mijne in elk geval wel), omdat je niet langer de calorieën de vrije hand wil geven zodat je kleding steeds verder krimpt, of gewoon, omdat je je lekkerder in je vel wilt voelen. Letterlijk en figuurlijk.

Het aanbod op sportgebied is gigantisch. Dit is altijd al zo geweest en zal ook altijd zo blijven. Aan jou dus de taak om jezelf wegwijs te maken in het oerwoud van sport en beweging. Soms voelt het alsof je hierbij een TomTom nodig hebt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Houd je ervan om alleen te sporten? Of doe je het liever samen? Vind je het leuk om een teamsport te beoefenen of juist helemaal niet?

Omdat ik vroeger mega-slecht was in groepssporten heb ik daar min of meer een trauma van opgelopen. Zoals ik al eerder schreef; het niet worden uitgekozen in de klas is daar zeker niet in de laatste plaats de oorzaak van. Teamsport is voor mij dus een no-go. Ik pieker er niet over om me in een groep kakelende fanatieke hennen te storten en het dan nog niet goed te doen. Dank je de koekoek. Dus ik koos een meer individualistische sport, krachttraining in mijn geval.

De keuze die je maakt hoort daarnaast ook niet alleen gestoeld te zijn op de vraag wat je gewoon ‘leuk’ lijkt, want van alleen ‘leuk’ wordt je niet fit. Jammer maar helaas. Stel ik zou ontzettend genieten van wandelen met bejaarden achter een looprek, prat gaan op babyzwemmen of uit mijn plaat gaan van de ochtendgymnastiek op radio één, dan weet ik nu al dat ik mijn doel (rijkelijk met de hashtag #fitmom strooien)  niet ga bereiken.

De reden dat je hier op deze website rondneust zegt ook al iets over jouw doelstellingen en plannen. Jij wilt ook meer. Blijkbaar ben jij ook al klaar om stappen te zetten richting een fitter en sterker fysiek. Dat is al super, want wanneer je hoofd al min of meer zijn plan heeft getrokken hoeft je lijf slechts te volgen. En dat heb je allemaal zelf in de hand.

Goed. Ik dwaal af. Wat is het wat je wilt? Sterker? Strakker? Gespierder? Een combinatie? Of juist meer conditie? Vraag het jezelf af. Wanneer je het allerliefst als Lara Croft wilt rondwandelen (zonder haar borsten dan hè, want die krijg je niet van trainen, die moet je kopen) zul je al gauw richting het krachthonk moeten. Ik zie sommigen al kijken. Met zo’n zuur lipje. Met zo’n vies gezicht. Zich nu al zorgen makend over hoe dat dan moet wanneer hun baard gaat groeien en geen bloesje meer dichtgaat, en O ja, de tijd! Wat gaat dat dan wel veel tijd kosten! Met als volgend dilemma: waar haal ik dát nou weer vandaan??

Don’t worry. Dat gaat niet gebeuren. Er moet nogal wat actie plaatsvinden voordat je überhaupt hallo tegen je biceps mag gaan zeggen en de meesten van ons vrouwen belanden never nooit niet in de fase van ‘krappe blousjes’ Alleen wanneer we teveel gevreten hebben of in de maand der maanden zitten. Dan weten we zeker dat alles langzaamaan kleiner wordt.

Waar krachttraining juist wél voor zorgt, is dat je meer spieren gaat opbouwen. En dat betekent in simpel Nederlands, lieve dames: je wordt sterkerrrrrr!! En wat betekent sterker worden? Niet meer altijd hoeven te vragen of iemand dat kratje boodschappen voor je in huis tilt. Mocht dit je niet blij stemmen, dan is er natuurlijk nóg een leuke bijkomstigheid: (meer) spieren verbranden (meer) vet. En dat is vaak net wat we graag kwijt willen hier en daar. En omdat je lijf niet plaatselijk verbrandt, raak je ook nog eens overal wat kwijt! Nou, hoe leuk is dat?!

Nu kun je natuurlijk gaan cardiojojoën totdat je van de fiets afflikkert. Je hardloopschoenen aantrekken en tig rondjes door het dorp of de stad gaan rennen. Maar gezien de tijd waarover wij drukkelingen beschikken is het wellicht raadzaam om je plan wel een beetje efficiënt aan te pakken. Krachttraining hoeft niet uren te duren voordat het zijn werk doet. Cardio vaak wel. Uren zijn schaars en kostbaar bovendien. Waarmee je laatste knelpunt ook weer opgelost is; die tijd is er wel. Je moet het alleen wel voor jezelf gaan claimen. Tijd máken. Want om je nou op te drukken of pull ups te doen tussen het eten koken, je werk en stofzuigen door gaat ongetwijfeld problemen opleveren…

Ik zou nog uren en pagina’s vol kunnen schrijven maar ik bespaar je de preek. Want kort samengevat komt het hierop neer. Stel jezelf de vragen: Wát is mijn doel? (sterker, fitter, strakker of de combi) Ga ik dit alleen doen of in groepsverband? En nog het belangrijkste, ben ik bereid mijn tijd anders in te delen om dit ook echt uit te voeren? Want ook al is er geen gym in de nabije buurt, dan nog zijn er mogelijkheden om sterker te worden. Om gainzzz te creeëren. Koop een paar resistance bands, neus rond op You Tube en volg daar een workout, doe lichaamsgewicht oefeningen, struin marktplaats af voor dumbells. Ik noem maar wat. Het enige wat je hierbij nodig hebt is discipline om te doen wat nodig is.

Het is maar net wat jou het makkelijkst lijkt of het beste bij je past. De mogelijkheden zijn er, het is aan jou om te kiezen welke vorm jouw voorkeur of mogelijkheden biedt.

Wees niet bang voor de gym, voor de geur van testosteron (dat ruik je niet) of zwetende en indrukwekkende medesporters. Believe me, die zijn veel te druk met het observeren van hun eigen biceps en poppende aders. Jij bent er voor jezelf. Wees niet zoals ik onzichtbaar maar own the damn gym! Er lopen altijd mensen rond die je willen en kunnen helpen om je ding zo effectief en goed mogelijk te doen.

Alweer twee alinea’s volgetypt… het gaat lekker. Lieve mensen, de knoop heb je al doorgehakt, nu is het tijd voor actie. Dus, kies, ga, klaar!! Vergeet niet te genieten ondertussen, want het is nog leuk ook 😉 En bereid je vast voor om de beste versie van jezelf te gaan ontmoeten… ❤️

bestand-01-02-17-17-54-58

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: