Organiseren kun je leren

Wanneer je moeder (of vader) bent heb je meestal een chronisch tekort aan minuten. Een dag telt 24 uren, die van jou standaard minder. Een uur heeft nooit geen 60 minuten en dus lig je elke avond op bed, zuchtend en kreunend dat je ook nóóit de tijd hebt om te doen wat jij vandaag wilde doen…

Herkenbaar? Nou, voor mij wel. De dagen vliegen in een moordend tempo voorbij en ik moet flink aanpoten om alles bij te houden. Boodschappen hier, afspraken daar, die nooit ophoudende was, de broodtrommeltjes, de kids uit school halen, en O ja, vergeet je baan niet, sporten…. HET. HOUDT. NIET. OP. (niet vanzelf)

Zo uitzichtloos als ik het hierboven opsom is het natuurlijk niet 😉 Thank Heaven’s voor ons gezonde verstand. Want als er één ding is waar wij een aangeboren talent voor hebben, dan is dat :

 1. multitasken
 2. delegeren
 3. organiseren
 4. combineren

Maar als er nog een dingetje is waar wij in uitblinken, dan is dat wel: menen dat we alles beter kunnen én weten en dus (bijna) niks uit handen geven. Het enige wat we zelf niet kunnen is het kriebelen van onze rug. Doordat we niet genoeg gebruik maken van ons organiseer- en delegeer talent, maken we ons leven soms tot een drama. Jammer, jammer, want er is meer in het leven dan mekkeren over dat wat niet lukt, dat waar geen tijd voor is, en datgene wat we óóit nog eens willen doen.

Omdat ik met mijn baan en kinderen (en man) ook graag geniet van de dingen die ik graag doe probeer ik het toch. Dingen uit handen geven. En hoe lastig het ook is, prioriteiten te stellen. Zoals je reeds las, ik houd van fitness. Ik vertik het om hierop in te leveren omdat ik weet dat ik daar heel nors en chagrijnig van wordt. En omdat iedereen weet dat een gelukkige moeder een goede moeder is, bedenk ik me wel twee keer voordat ik dat op zou geven.

Maar wat je belangrijk vindt is natuurlijk voor iedereen verschillend. En dus hak je knopen door, sla je spijkers met koppen en vat je de koe bij z’n scherp horens. Anders wordt het niks met je plannen. If you want it? Work for it. Je moet het natuurlijk wel zélf doen.

Wanneer je tijd voor jezelf wilt hebben, eis je dit op. Simple as that. En dus plan je dit in. Zo vaak als je dat nodig acht. Wil het niet linksom? dan ga je rechtsom. Maar, zorg dat je het krijgt. Je dag heeft 24 uren, daar zit heus wel een snibbeltje tijd voor jou in.Lukt het niet zo vaak je het zou willen, neem dan dat wat je wél lukt en geniet daar dan ook (zonder schuldgevoel) van.

Vaak menen we dat we egoïstisch zijn wanneer we tijd voor onszelf opeisen. Want de kinderen dan? En mijn man dan? En …. dan? Dan gaat de hele wereld voor en vliegt de tijd voorbij terwijl jij alleen maar voor een ander zorgt en jezelf vergeet. Daar krijg je grijs haar van en je trekt je batterij compleet leeg. Dus. Wat ga je doen? Vraag jezelf af:

 • wat vind ik fijn om te doen? shoppen, sauna, sportschool, wandelen, creatief bezig zijn, schrijven, spelletjes doen, lezen, badderen, je opmaken, mediteren…?
 • wat kan ik doen om die tijd te creëren?
  • Eerder opstaan
  • gebruik maken van de tv  (idd, om je kinderen een half uur voor te zetten wanneer je onder een zonnebank wilt gaan liggen, wilt mediteren, wilt puzzelen, wilt badderen, whatever)
  • je kindertjes eventjes uitbesteden
  • je oudsten meer taken toebedelen
  • iedereen zelf meer laten doen
  • kinderen hun speelgoed zelf laten opruimen
  • eten voorbereiden / klaarzetten
  • vooraf maaltijden invriezen (vind ik persoonlijk super handig)
  • niet elke avond een biologisch viergangenmenu op tafel willen toveren
  • niet in een etalage willen wonen a.k.a. het #dettolsyndroom
  • de was 24 uur langer in de wasmand laten liggen -schone was dan hé, anders weet je weer niet hoe je de schimmel d’r weer uit krijgt 😉
  • boodschappen online doen
  • überhaupt minder de hort op gaan. Soms ga je juist heel vaak de deur even uit, drankje met die, broodje met zus, afspraakje met zo dat je die tijd ook voor jezelf had kunnen uittrekken

Je zult zien, wanneer je doelbewust nadenkt over wat je op welk moment doet, er altijd mogelijkheden zijn om je tijd anders te benutten. Vaak doe je dingen op de automatische piloot, neem je alles en iedereen altijd alles uit handen en geef je een ander de vrije hand in JOUW kostbare tijd.

Wees niet een lamme goedzak die ‘alles wel even doet’ en wordt een wijf met ballen. Take what is yours and keep your hands on it!

De grote schoonmaak
it is not about having time; it is about making time
%d bloggers liken dit: