Ouderwets met respect

Lieve Patricia,

Met een slapend been hup ik vanochtend uit bed en geef de wekker een optater. Ik kan gewoon niet uit bed komen en wil nog eventjes snoozen. Maar al gauw springt hij weer aan en wacht ik het journaal nog even af; als ik zo nog een paar minuten kan smokkelen: graag.

Ik beluister het een en ander en dan opeens hoor ik jou. Je zit gisteravond bij Jinek op de bank voor een interview. Ik hoor je zeggen : ‘ik wil dood’. Dit is te erg.

Ik hoor dat je een schadevergoeding probeert te krijgen maar dit lijkt meer op een formaliteit dan een terechtstelling voor de aanstichter van dit drama. Want de schade die jou berokkend is kan niet met geld rechtgezet worden. Ik ben klaarwakker. Hoef niet langer te snoozen. Maar blijf nog even liggen. Ik schrik me wezenloos. “ik wil dood” … Je woorden echoën door mijn hoofd.

Mooie Patricia. Je bent een vrouw die beneden wordt door honderdduizend(en) vrouwen. Je bent prachtig, welbespraakt en slim. Je ziet eruit alsof je gefotoshopt geboren bent. Je bent een voorbeeld voor elke vrouw die mooi oud wilt worden. Tenminste wel voor mij. Je ogen stralen, je make-up is prachtig en je verzorgt jezelf tot in de puntjes. Je verschijning is lichtend op t.v. Je lach, je alles; ik vind je mooi. Het is hard werken om net zo oud te worden zoals jij het kunstje flikt – en ja, ik weet heus ook wel dat voor sommige dingen betaald is. Maakt dat verschil? Nee dus.

Maar nu hebben ze je in de tang. Ze hebben je een schop gegeven waar je “U” tegen zegt. Ze hebben je waardigheid in één keer ontnomen door jouw privé bezigheden op deze manier op straat te gooien. En er wordt keihard over geoordeeld. Social media ontploft, Twitter slaat op tilt, Facebook staat bol van de meningen en iedereen weet het zo goed. Iedereen weet precies wat je wel en vooral niet had moeten doen.

Maar waar het om draait Patries, is niet wat je wel of niet had moeten doen. Het draait erom dat degene die dit heeft verspreid een kwade inborst heeft. Die had de ziekelijke behoefte om iemand in een vingerknip kapot te maken. Die heeft jou gebruikt om je een hak te zetten en om je zelfvertrouwen en zelfrespect in een handomdraai de nek om te draaien.

Het getuigt van een gebrek aan humaniteit en respect en van een overdosis narcisme om iemand anders dit aan te doen. Iemand die meent voor Duivel te mogen spelen en doelbewust een post het wereld wijde web op te slingeren die ervoor zorgt dat een leven geruïneerd wordt en aan jou om de scherven bijeen te rapen en redden wat er te redden valt.

Maar iedereen die zijn mening klaar heeft over wat er nu eigenlijk te zien was, vergeet daarbij dat de mens een hypocriet wezen is. Zichzelf incluis. Want oordelen over een ander is doodeenvoudig maar in (bijna) alle opzichten onnodig. Want wat een ander wil doen en laten, is niets dan diegene zijn zaak. Het gaat je namelijk geen hol aan wat iemand besluit te doen en leuk te vinden. Waar een ander van houdt. We zijn individuën op zich die zich niet hoeven te verantwoorden wat wij achter gesloten deuren willen doen en laten. Wij en jij hoeven niet akkoord te vragen aan de ganse natie wat en met wie wij wat willen doen. Dat is slechts aan onszelf om te bepalen.

Het is van alle tijden dat bovenstaand helaas niet zo eenvoudig werkt. Alleen bestond er in vroeger tijden (gelukkig) nog geen social media. Eigenlijk ís het wel doodeenvoudig, maar de hypocretie van de mens overstijgt het menselijke verstand. Een grote mensenkudde die achter elkaar door elkaars shit aansjokt en daarbij kwistig met al dan niet onderbouwde meningen in het rond strooit. Dat zij daarbij massaal iemand zijn leven aan het verwoesten zijn is bijzaak. “Want dan had hij of zij het maar niet moeten doen” Eigen schuld, dikke bult.

En terwijl men zijn mening zo overal over het hele wereld wijde web spuit, in navolging van elkaar, hebben ze niet in de gaten hoeveel dit eigenlijk over hún zegt. Wat het over jou zegt wanneer jij met je vingertje een ander loopt aan te wijzen en te beroddelen. Want terwijl je met één vinger richting de ander wijst, wijzen de overige naar jezelf…

Ik heb het filmpje niet gezien. Maar ik zie jou wel. Ik zie je op de foto’s in de bladen, ik zie je op tv, op het internet en waar eigenlijk niet. Maar elke foto die ik van je zie is gewoon mooi. Want je bent een mooi mens. Je bent mooi om te zien en hebt al genoeg meegemaakt om te weten waar je het over hebt. Je kende bergen en je kende dalen, je kende geluk en hartzeer, je bent begeerd en gedumpt maar stond stevig in je schoenen. Je viel en stond weer op. Ook wanneer dit beslist niet makkelijk was.

Het leven is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. En het is nooit alleen maar regen of zonneschijn. Maar het leven is wél wat je er zelf van maakt. Nu lijkt het leven te zijn wat een ánder ervan heeft gemaakt. Maar uiteindelijk is dit niet zo Patricia. Want jij bent er gewoon nog en kent de slagen van de zweep. En je kent de slagen van de media als geen ander bovendien. Jij weet hoe het voelt wanneer je wordt gezien als prooi om een sappig artikel te schrijven.

Dus ik zeg, hang op die extensions, kleur je mooie mond rood en knipper met je prachtige bruine ogen of je leven ervan afhangt. Be fierce, be you. Er zijn teveel mensen die deze respectloze daad afkeuren en achter je staan. Laat dat een troost zijn nu je het liefst weg zou kruipen om nooit weer tevoorschijn te komen. Denk nooit weer ‘dood’ te willen door toedoen van een malloot die het brein van een serpent heeft.  Want laten we wel wezen, jij bent een stiekem voorbeeld van heel veel vrouwen die hun vrouwelijkheid net zo graag zouden willen omarmen zoals jij dat doet.

En terwijl ik in gedachten al mondjes zie pruilen en zure gezichten op zie borrelen; ontken het maar niet. Ook jij die leest kan niet anders dan beamen dat Patricia er gewoon super uitziet. Met of zonder botox, met of zonder extensions en met of zonder borstvergroting. Ondanks dat ook mijn stelling weer heel veel tegenspraak zal oproepen, het IS gewoon zo. En weet je waarom? Omdat ze gelukkig is met zichzelf. Daarom.

Niets is zo eenvoudig als achter de kudde aansjokken om vooral niet op te vallen. Jij doet dat niet en blijf dat vooral ook niet doen. Je bent goed zoals je bent. Je bent La Paay. Punt.

Liefs Paulina

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: