My wens vir jou

bestand-06-02-17-14-14-33
‘Voor altijd omarmd in liefde mijn kind, dat is mijn wens voor jou’

Ik zit in de auto met mijn koptelefoon op en luister naar mijn playlist op Spotify. Daarop staan talloze liedjes die ik telkens in de gym beluister, meehum terwijl ik aan mijn gewichtjes loop te duwen en te zwaaien. Die playlist maakt dat ik helemaal in mijn eigen wereldje mijn ding doe en zo supergefocused bezig ben zonder mij al te bewust te zijn van alles en iedereen om me heen.

En nu heb ik hem dus op in de auto. De meters onder de wielen verdwijnen terwijl het ene na het andere nummer begint en weer eindigt. Ik zing de liedjes lekker mee omdat er toch geen mens is die me horen kan noch Zuid Afrikaanse liedjes kan liplezen. Want dat is wat mijn oren momenteel streelt: Andriëtte Norman met haar repertoire van een gedownloade cd die nu uit mijn speakers galmt.

Omdat ik nu rijd luister ik bewuster naar de teksten dan wanneer ik train en voordat ik er erg in word ik opeens mega emo… Ik word zo geraakt door de lyrics en realiseer me ineens waarover zij zingt. Ze zingt over de liefde. De liefde die haar kind op een dag mag beleven. De liefde van het leven van haar kind.

‘Verrek…’ denk ik. Dat gaat mijn kinderen op een dag ook overkomen. De liefde van hun leven ontmoeten. Er zal een dag komen waarop zij hun hart verpanden aan iemand die ze tegenkomen in deze enorm grote wereld. Hun hart zal sneller gaan kloppen en wellicht eens gebroken worden. Daarna opnieuw gelijmd om de liefde opnieuw te gaan ontdekken.

Ze zullen beroerd zijn van verliefdheid, ze zullen giechelig, knuffelig en nerveus worden. Ze zullen opgewonden raken en tot over hun oren verliefd. Maar ook, gekwetst en beledigd, beschadigd en door de mosterd gehaald worden. Want het leven gaat nou eenmaal niet voorbij zonder je open te halen aan alle doorns die je pad kruisen.

“Jy’s gebore uit liefde
So maak seker dat liefde jou vind”

Ik bedenk me opeens dat het ze allemaal zal overkomen. Hun alle drie. En omdat de tijd zoals altijd voorbij vliegt zal het vast niet lang meer duren voordat het eerste hart sneller begint te kloppen voor een ander hart.

“Je bent geboren uit liefde, dus zorg dat de liefde jou vindt” Dat is de wens van elke ouder. Zien dat je kind gelukkig wordt in de liefde. Ik vraag me af hoe dat zal gaan. En vooral, wat nou wanneer je kind zich ergens in stort wat helemaal niet zo leuk en lief is? Wat nou wanneer je als ouder de voortekenen van pijn en verdriet in de lucht voelt hangen en je niks kunt doen maar slechts toe kunt kijken? Want dat kan natuurlijk ook.

Je dochter die in handen van een loverboy valt bijvoorbeeld. Ze zou niet de eerste zijn. En hoewel er honderdduizend voortekenen zijn en nog meer valkuilen waardoor zo’n meisje erin geluisd wordt, het verandert niets meer wanneer het eenmaal zover is.

Wanneer je kind gebruikt, misbruikt wordt en jij van niets af weet. Je er later pas achter komt. Wanneer het slechts de tijd is die maakt dat jij er op een gegeven moment achter komt; vaak wanneer er al teveel schade is berokkend. Het idee is te walgelijk.

Of wanneer ze zich inlaten met een verslaafde, een gokker, iemand die mishandelt of kleineert. Wanneer je getuige bent van vernedering of tranen en machteloos staat toe te kijken omdat een uitgestoken hand en de wil te beschermen soms zelfs voor verwijdering zorgt en niet maakt dat de situatie verbetert. Wat. Doe. Je dan?

Het zijn allemaal scenario’s die onlosmakelijk verbonden zijn aan: jawel, de liefde. Want terwijl de hele wereld weet wat liefde is, verandert de betekenis van liefde voor degenen die in deze situaties belanden. Zij denken dat hún situatie ware liefde is. Omdat hij of zij zo lief is. Omdat hij of zij écht wel andere kanten heeft. Omdat het nou eenmaal zo is. Omdat weggaan geen optie is. Omdat … het leven geen genade kent.

Jy verdien net die beste
So maak seker dat beste jou vind

‘Jij verdient slechts het beste, dus zorg dat het beste jou vindt’

Ik luister en nader mijn bestemming. Ze verdienen slechts het beste en ik hoop dat het beste hun vindt. Zij zijn gemaakt uit liefde, en ik hoop dat de liefde hun vindt. Dat de beste liefde van hun leven voor hun alle drie weggelegd is in welke hoedanigheid ook. Dat ze geliefd, gerespecteerd en omarmd worden. Dat ze altijd op de eerste plaats komen en al hun (liefdes)dromen gerealiseerd uit gaan komen.

En tot die tijd zijn wij er om van ze te houden. Om ze te laten weten dat ze uit liefde gemaakt zijn. Dat ze slechts goed genoeg zijn voor het áller-állerbeste en nooit genoegen moeten nemen met minder. Dat ze voor zichzelf opkomen en doorhalen wat tranen en pijn met zich meebrengt. Maar er ook voor ze zijn, wanneer ze de hele weg die in het verschiet ligt aan hun zij bewandelen, zelfs wanneer dit in onze beleving niet fijn is. Ik weet zeker dat dit als ouder beslist geen makkelijke opgave is.

‘Vir altyd in arms van liefde gevou
My kind, dis my wens vir jou’

‘Voor altijd omarmd door liefde, mijn kind, dit is mijn wens voor jou’

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: