Boef op je scherm


 Er zijn van die dingen waar ik als doodgewoon mens niks van begrijp. Dingen waar bepaalde aardbewoners zielsgelukkig, bevredigd en vervuld van raken. Waar ze euforisch en vindingrijk van worden en het te pas en te onpas doen of laten doen: de online crimineel uithangen. Ik snap er niets van. En nog belangrijker, ik wil er niets van snappen ook.
Het laten crashen en vernielen van andermans spullen, zaken en online bezigheden; het oeverloze gespam; het komt me de strot uit. In gedachten zie ik ze al zitten: van die stumperds met jampotglazen, veroordeeld tot een onvrijwillig partnerloos bestaan (omdat ze gewoon té erg zijn…) achter hun reeks pc’s druk doende uit te vogelen hoe ze een ander kunnen kwellen.
Tuurlijk belichaam ik deze freaks voor het gemak even zoals dat in mijn fantasie gaat, en tuurlijk zien deze engerds er vast niet zo uit. Maar toch. Even voor de beeldvorming zeg maar.
Het schenden van andermans spullen gebeurt te pas en te onpas. Je wordt bestolen waar je bij staat en helaas is het (bijna) onmogelijk een ander zijn  gedachtegang te veranderen. Zijn mentaliteit een twist te geven. Zijn opvoeding te transformeren. Hem duidelijk te maken dat dit gewoon niet hoort. 
Gelukkig hebben de meeste van ons een gedegen opvoeding gehad. Gelukkig zijn wij bijna allemaal gezegend met een stuk verstand wat naar behoren werkt. Gelukkig dat we meestal empathisch zijn en beschikken over fatsoen, normen en waarden. Helaas is er een kleine minderheid die aan dit alles gebrek heeft. Die er een genoegen in schept zoveel mogelijk verderf te zaaien. Die zijn eigen onvermogen graag op een ander botviert.
Gisteravond kwam er (Ik hád het kunnen weten) een ‘verdacht’ berichtje voorbij wapperen op Facebook, waarin ik getagd was. Nou word ik bijna nooit getagd 😉  dus dit wekte mijn nieuwsgierigheid  Ik zag Mark Rutte in een berichtje en (tjong wat dommig) ik klik op de link. Bam. Een scala aan naakte vrouwen in (ieks) ietwat genante poses lachten me toe. Of beter gezegd, keken me met getuite lipjes aan. Laat. Maar.
En hoe ik ook op het welbekende kruisje klikte (eh, excuus voor mijn woordkeus, ik bedoel natuurlijk het ‘afsluit’kruisje) het beeld bleef staan en er popte iedere keer een nieuwe stoeipoes in beeld. “GO AWAY!!”. Facebook afgesloten en toen was het weg. Nou ja weg, het berichtje stond er nog wel, maar die wilde wijven waren weg.
Ik stuurde de ‘maker’ van dit Facebook berichtje een berichtje om hem te wijzen op zijn geplaatste bericht. Maar deze beste jongen had helemaal geen weet dat iemand dit uit zijn naam geplaatst had! Iemand heeft dus met zijn lelijke pokdalige hoofd met jampotglazen, vet haar en afgekloven vingernagels dit gemene geintje bekokstoofd en online gezet. Dank.U.Wel.
Al met al heeft hij het probleem zelf weer gefikst en is het (voorlopig) opgelost, maar vanochtend zag ik alweer een nieuwe waarschuwing op het net rondwaren. Precies voor hetzelfde wat deze jongen ook overkwam. 
Dat we nergens zomaar op moeten klikken is uitgekauwd, en dus weet iedereen dat vast wel. Dat ik zo’n oepke ben dat ik het wel deed, ach, ik ben zo geboren. En van fouten leert met. Nou ja, laten we wensen dat slechts mijn hoornvlies een klap opliep in plaats van mijn telefoon. Dan blijft de schade beperkt.
Terwijl ik dit schrijf zijn er vast honderden stiekemerds bezig met hun snode plannetjes. Of misschien denk ik wel te moeilijk en is het die leukerd van de op de hoek die hier zijn hobby van maakt. Wie zal het zeggen. Je ziet het niet aan de buitenkant. Zaak is wel om alert te blijven. Om dus echt niet zomaar ergens op te klikken. 
Maar degenen die dit soort praktijken uitvoeren hebben in elk geval een gebrek aan iets. Een onvermogen om in te schatten wat ze aanrichten wanneer ze een virus verspreiden, een computer laten ploffen of iemand ten gronde richten (ja echt, zo erg kan het gaan!) met deze activiteiten. En anders zijn ze gewoon slecht. Punt.
Wat wij zouden kunnen doen? Niets denk ik. Onze eigen kroost onderrichten. Voor zover dat mogelijk is, waarschuwen, opletten en toezicht houden. Verspreid het woord, wellicht haalt dat iets uit. En anders? Allemaal op zoek naar een betrouwbare postduif. Met navigatiesysteem – voor het geval dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: