Ongepast in de klas…


Een keer per week, elke dag, één keer per maand. Hoe vaak doet de gemiddelde Nederlander het zo ongeveer? Een veelbesproken vraag die vaak aan de orde komt in bijna elk willekeurig tijdschrift. Blijkbaar is de halve natie nieuwsgierig naar het seksgedrag van de buurman óf vraagt hij of zij zich af of ‘ie zelf wel ‘normaal’ is. Tel daar alle nieuwe ‘fifty shades’ Variaties bij op en je bent al gauw dodelijk saai muts of op zijn minst abnormaal.

Dat dit door volwassenen (en natuurlijk ook stiekem door pubers) gelezen en besproken wordt begrijp ik. Want hoe kom je anders de inwerktijd van je haarverf bij de kapper door? Maar dat dit tegenwoordig ook besproken dient te worden op de basisschool is mij geheel nieuw…

Zoonlief zit op de basisschool. Met veel plezier rekent, schrijft en tekent hij erop los. Naast alle gebruikelijke vakken krijgen hij en zijn mede leeringen ook HVO-les. Humanistische Vorming. Nu is dit “Humanistische Vorming” een enórm ruim begrip. Dacht ik eerst dat het alleen ging over hoe je met elkaar omgaat, hoe je respect voor elkaar moet hebben ( en ook, leert hebben), hoe je je grenzen aangeeft, et cetera. Maar nee, er komt nog een ander zeer belangrijk aspect om de hoek kijken: Seksuele Voorlichting. Ik schrijf het maar even met een “K”… Seks met een “K” vind ik toch iets minder erotisch overkomen.

Helemaal dikke prima. Hindert niets. Want hé, ik ben een moderne ouder en laat natuurlijk liever niets aan het lot over. Zelfs Dokter Corrie nodig ik (onder mijn eigen hysterische begeleiding) graag uit in mijn woonkamer. Een grote voorstander van deze ‘seksuele schoolrevolutie’ dus, totdat de volgende vraag in mijn kind zijn klas gesteld werd: “En wat denken jullie hoe vaak jullie ouders het doen??”

En toen werd het zwart. Het licht ging uit. Ik hield me na deze onthulling vast aan de deurpost en meende dat ik het niet goed gehoord had? “Hoe vaak doen jullie ouders het??” Whaahaa, wat is dit in Hemelsnaam? Dit wijkt totaal af van mijn idee van het hele voorlichtingsverhaal en kan gewoon niet. Ik vroeg het ter bevestiging nog eens aan het meegekomen vriendje die al net zo hysterisch stond te lachen en te knorren en hij bevestigde mijn vraag hinnikend.

Nou fijn. “En wat heb je geantwoord?” was mijn volgende (zeer vanzelfsprekende) vraag. “Nou dat ik dat niet wist natuurlijk! Trouwens ik vond dat zo’n stomme vraag daar wil ik geeneens antwoord op geven…” Hmmm. Strak antwoord. Maar dan nog, waren er überhaupt kinderen die er wél antwoord op hadden gegeven? En ja, die waren er. Ik werd er snibbig van. Eerst in shock, toen boos. 

Want alles zo eens op een rijtje zettend is het natuurlijk van de zotte dat een juf, of een ‘instant juf’, of wie dan ook, aan jouw kind vraagt na te denken over het seksleven van zijn of haar ouder! Wat zeg ik, zelfs ik geloof het liefst nog dat ik uit de rode kool kom!   
Naar mijn mening is het een inbreuk op je privacy. En hoe zal een kind van tien, elf jaar nou reageren wanneer een iemand die voor de klas staat hem of haar op de man af zulke vragen stelt? Je mag wensen die je kind z’n lippen op elkaar houdt en zwijgt. Maar tegelijkertijd kun je het hem of haar niet kwalijk nemen als ‘ie er iets uit zou flappen. 
Want kinderen naar alle waarschijnlijkheid slechts kunnen gissen naar wat jij met je man of vrouw tussen de lakens (of where ever) uithaalt, bestaat er natuurlijk een kans dat ze maar wat gaan gokken en mee-kletsen. Want als een vriendje maar wat roept, hoe leuk is het dan om gezellig mee te raden?

En voordat je het weet kom je je kind uit school halen en zie je ze denken: “zo, die ziet er afgemat uit. Weten we nu waar die wallen vandaan komen…” Of raden je op een onverwacht momentje met een klopje op je schouder aan “toch echt wat meer je rust te moeten nemen”…

Het zal je maar gebeuren. Nou laat maar. Een telefoontje naar de school luchtte op. De feitelijke juf was al verrast toen de banaan en het condoom op het bureau werd geslingerd maar werd nog meer verrast door deze onthulling. 

Misschien moest school Dokter Corrie eens uitnodigen. Kan zij wat helderheid scheppen in deze lessen. En misschien kan ze de HVO juf leren wat je als onderwijzende partij wel en vooral juist niet moet zeggen. Want zoals dokter Corrie het zegt: doe vooral niets tegen je zin. En naar mijn idee begint dat al bij het beantwoorden van ongepaste vragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: