Back to Basic it is!


Facebook. Een begrip op zich. De hele wereld maakt er gebruik van en iedereen post maar raak. Mijzelf incluis. Want wat is het leuk om een geinig plaatje te delen, te reageren op een grap, leuke teksten te ‘liken’ en wat al niet. Het blauwe duimpje heeft een heel eigen leven gekregen.
Facebook is een wereld op zich geworden. Social Media. Wie had er honderd jaar geleden van gehoord? Niemand. Had je toen tegen iemand gezegd dat ze over honderd jaar via een telefoontje konden ‘appen’ (huh? Wat?? Apen schrijf je met één ‘P’ hoor…), foto’s konden maken in een handomdraai om deze vervolgens op een wereldwijd web te prikken dan had iedereen je waarschijnlijk voor gek verklaard.
Mental. Compleet gestoord. Want je schrijft toch een brief als je iets wilt versturen? Of je gaat naar de persoon toe als je iets belangrijks te melden hebt? De kans voor heks versleten te worden zou niet geheel ondenkbaar zijn met zoiets bizars als ‘zelfdenkende telefoontjes’ en computers die zo groot zijn als een sigarendoosje met dito beeldschermpjes (lees: tablets).
De narcisten onder ons kunnen helemaal hun hart ophalen in deze tijd van selfies. Ongegeneerd foto’s van jezelf posten in de meest uitzinnige poses. Daar waar je vroeger nog een schilderij van jezelf moest laten maken (als je daar al geld voor had natuurlijk) of nog later in de tijd, een fotograaf in moest huren voor een mooie sessie of portret, daar zwaai je nu je telefoon naar jezelf toe om je met je allerliefste glimlach te vereeuwigen. Toch mooi, zo’n profielfoto. En ja, ook ik vind het leuk om enigszins voordelig uit de (foto)strijd te komen. Filtertje d’r over et voilá, een instant Doutzen Kroes gevoel.
Allemaal genieten we van deze hele Social Media wereld. Sommigen zitten zo erg in deze wereld dat ze de echte wereld lijken te vergeten. Ik gebruik Facebook nu ongeveer een jaar, en heb net zo goed ook periodes gehad dat ik aan die rottelefoon vastgegroeid zat. Wat O wat is het leuk om weer een duimpje te krijgen. En O wat zijn die voorbijtrekkende nieuwsberichtjes grappig, leuk of interessant. We willen vooral niets missen en alles delen. Ook ik. Tot grote ergernis van de rest van de family. “Maaahaaam, wij mogen ook niet steeds achter de tablet!!!”
Alles goed en wel, totdat ik iedere keer berichten voorbij zie komen dat Facebook vanaf januari 2015 zichzelf bepaalde rechten toe-eigent die normaal gesproken vallen onder een privacy wet. Vanaf 1 januari mag deze organisatie jouw gegevens, foto’s, filmpjes, en eigenlijk alles wat jij deelt, post en plaatst, gebruiken voor haar eigen doeleinden.
Nou zullen de meesten onder ons niet zo’n interessant leven leiden dat het materiaal wat wij plaatsen dusdanig interessant is voor commerciële doeleinden, maar eigenlijk is dat ook geen issue. Het punt waarover ik struikel is dat ik doordat ik gebruik maak van deze internetsite, van deze Social media pagina, ik automatisch toestemming geef mijn eigen materiaal te grabbel te gooien.
En daar bedank ik dus voor. Facebook houdt hier voor mij op. Dus bij dezen, beste Facebook, het was leuk en hartelijk dank voor het gebruik maken van jullie site. Ik heb genoten, gelachen, gehuild en gedeeld, gepost en gerepost, gereageerd en zelfs gewist, maar hier houdt het Facebook avontuur voor mij op.
Het was een jaar lang verslavend leuk maar nu wordt het weer tijd voor echtere zaken. Minder social Media, en meer echt contact met echte koffie (of thee, afhankelijk van het tijdstip). Ik zal vast en zeker niet meer op de hoogte zijn van alle ins- en outs, maar ach, dat was ik een jaar geleden ook niet. Dus mocht iemand iets belangrijks, leuks, grappigs of interessants met me willen delen, bel me dan op of spreek me aan. Ik steek mijn (echte) duim graag voor je op 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: