Pikken? Appeltje eitje!!


Iedereen krijgt zo een ‘rush’ van z’n eigen dingetje. De een gaat uit z’n dak van shoppen, de ander van sporten, weer een ander van de sauna en nog een ander van…. Pikken! Het afnemen van iets wat van een ander is en daar dan vervolgens helemaal van uit je dak gaan. Raadselachtig vind ik dat. En woede opwekkend ook trouwens. En mensen, er wordt nogal wat afgepikt.

Het is de normaalste zaak van de wereld dat je fiets gejat wordt. Je bent zowaar een uitzondering als de jouwe nog nooit gestolen is. Iedereen weet dat zakkenrollers niet alleen meer in kleine steden of plaatsen hun werk uitvoeren en je kunt niets onbeheerd op een tafeltje laten liggen als je snel naar het toilet moet in een openbare gelegenheid. Auto’s worden opengebroken om een belachelijk retro- cassetteradiootje te snaaien of zelfs parkeergeld wat in het tussen -console rinkelt.

Snel even naar de supermarkt met de achterdeur open is een vraag om problemen. Dan heb je als ‘slachtoffer’ zelfs geen recht meer van spreken. Dan had je je achterdeur maar op slot moeten doen. Normen, waarden en eigendommen doen er dan in geen geval meer toe. Eigen schuld, dikke bult. En eigenlijk geldt dat in alle gevallen voor wanneer je bestolen wordt. Er wordt van je verwacht dat je kunt aantonen dat je je uiterste stinkende best hebt gedaan de diefstal te voorkomen alvorens enige schade uit te keren.

En de dief? Die lacht zich slap en handelt zich een slag in de rondte met tweedehands zooi wat geen stuiver meer waard is. De bestolene(n) achterlatend met verdriet, woede en onbegrip. Iedereen kent vast die verhalen wel van verdrietige mensen die camera’s met foto’s van overleden ‘kwijt’ zijn. En smekend oproepen op een medium als Facebook doen, om de dieven te vragen  -en nog vriendelijk ook- , of ze dan alsjeblieft in elk geval de SD-Card terug mogen…Maar ja, dieven zijn genadeloos, alles voor de kick, de rush, het geld of de drugs. Of een combinatie van alles. 


Nou zou je wellicht denken dat het alleen maar asociaal en crimineel volk is –en er zo’n typisch vaagdieventype bij verzinnen- maar nee, ook keurige mensen bietsen voor het vaderland weg. En als klap op de vuurpijl geven ze in een leuk tijdschrift ook nog een anoniem interview over hun liefde voor steelwerkzaamheden. Want inderdaad, er zijn mensen die het louter en alleen voor de lol doen. De vraag in deze is natuurlijk wel, hoe “keurig”  ben je dan eigenlijk??

 De dame in kwestie beschreef zich zelf als een ‘niet doorsnee dievegge’ en vond dat ze d’r leuk uitzag. En fatsoenlijk. En keurig genoeg om haar niet te verdenken als ze maar een gedeelte af stond te rekenen bij de kassa. Über trots was ze als ze dan met haar nieuwe aanwinst op een verjaardag verscheen en de jarige Job of Jet wist te verrukken met een fris gejat cadeautje. Maar dat wist de jarige in kwestie natuurlijk niet. Het idee alleen al. Neen, dat was haar geheimpje; want ze had net weer wel genoeg moreel besef om te weten dat het natuurlijk niet kan wat ze doet. Desondanks stopte ze nog steeds haar tassen vol met niet afgerekende attributen  om vervolgens uit haar dak te gaan van opwinding…. 

Door artikelen in een vooraanstaand blad te publiceren waarbij een dievegge in vol ornaat haar ‘unieke’ hobby mag beschrijven, vertelt hoe gaaf ze het vind te stelen in het bijzijn van haar man (die het lekker niet doorheeft!) en hoe kei-goed ze eigenlijk is door er steeds mee weg te komen, wordt het dievenleven in mijn optiek verheerlijkt. Deze persoon verdient deze twee hele pagina’s met haar euforische betoog niet. Ze zou naar mijn mening beter op haar plaats zijn bij een pittige psychiater en door een rechter berecht mogen worden die haar, net als de psychiater, eens flink door de mosterd haalde. Sorry, ik liet me even gaan.
De makers van het blad zullen het sensationele onderwerpen vinden. Daar waar nog lang over gepraat wordt en wat mensen verwonderd, verbaast en ergert. Goed gelukt. Ik heb me er inderdaad over verbaasd, verwonderd en aan geërgerd en er alweer een heel blogartikel aan gewijd. Dat dieven in de spotlights gezet worden om de lol van hun hobby te exploiteren. En er op  deze manier nog anoniem mee wegkomen ook. Bah.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: