Op je knieën door het huis


Er zijn van die momenten dat je een frisse wind door je huis wilt voelen. Dat je zelfs hartje winter de ramen en deuren tegen elkaar opengooit en de thermostaat noodgedwongen op vijf graden slingert. Hartje winter inderdaad, want zo’n opwelling dient zich dus niet gepast in de lente aan. Dat je op één dag aan alle mogelijke en in jouw ogen(hoogst)noodzakelijke (lees: alle)  karweitjes wilt beginnen, én afronden natuurlijk, en als kers op de taart net voor zessen naar de bloemist sjeest om een mooie bos bloemen op de tafel te toveren.

Maar wie kinders heeft, of een boel werkt, of allebei, weet dat dit slechts een illusie is. Dat dit bij een droom blijft die wij werkende, moederende en altijd bezige vrouwen tot in de eeuwigheid der dagen zullen koesteren. Want dromen mag altijd toch?

Natuurlijk geven wij ons niet meteen gewonnen en doen toch ons uiterste best om eens in de zoveel tijd een poging te wagen bovenstaand streven te verwezenlijken.  Dan werken wij ons tussen de bedrijven door een slag in de rondte. Tussen de bedrijven door ja, want het is in elk geval in dit huis een onmogelijke opgave op een hele dag aan de poets te gaan. Dat kan gewoon niet. De uitleg zal ik jullie besparen.

Ooit las ik een keer dat het –wil je je woning écht, écht schoon hebben-  aan te bevelen is op je knieën door het huis te kruipen  en alles vanuit het kikvorsperspectief te aanschouwen. Dan kijk je als het ware tegen alles ‘op’ en zie je alles heel griezelig dichtbij… Alles dus. En ook al heb je eerst de vloer en toebehoren keurig afgestoft, dan nog garandeer ik niet dat  je geen flauwte krijgt als je alles van zo dichtbij bevuild op je vloer ziet staan. 

De mogelijkheid bestaat dat je dan meteen naar de drogist wilt gaan om een flinke familie verpakking DETTOL in huis te halen. Je dacht dat je alles zo keurig voor elkaar had maar niks van dit alles, neen, je stoelpoten, deurposten en plinten lijken ineens een broeinest van vuiligheid en stof te zijn. En wie zal ons vertellen wat of wie er  in die smerigheid huist? Ik wilde het in elk geval niet weten maar moest door deze actie wel eerst even tot bezinning komen om deze schok te verwerken.

Omdat je op deze manier natuurlijk niet je ‘to do list’ effectief af kan werken, raad ik het jullie allen ten strengste af om je zo door je huis te verplaatsen. Doe.Maar.Niet. Bespaart je een hoop ergernis en in geval van op hol slaande hormonen, tranen. En de zekerheid dat je ‘s avonds geradbraakt op de bank hangt omdat je je in allerlei onmogelijke bochten hebt gewrongen om deze rothoekjes te soppen. Dat ik dit niet nog eens wil meemaken laat zich dus raden. 

In het vervolg reinig ik volgens het ‘vogelperspectief’ – principe. Veraf. Rechtop staand dus. Nou ja, tenzij ik een vuiltje zie wat ik niet op afstand kan identificeren. Maar om elke kier van mijn houten vloer in een close-up te bekijken geniet niet langer mijn voorkeur. Gelukkig staan onze meubeltjes op hoge pootjes van de vloer en heb ik lang, lang geleden al besloten niet langer op handen en voeten te poetsen maar met gepaste afstand de stofzuiger en dweil zijn werk te laten doen.

Een andere manier om de boel ‘beter’ aan te pakken is om net te doen of je bij jezelf op visite bent.  Dan zie je je eigen huis naar het schijnt door de ogen van een vreemde… Yeah right. As if. Omdat ik me daar niet echt in kan vinden heb ik die strategie tot op heden nog niet toegepast….Plenty fantasie maar dit gaat ‘em niet worden.

Maar goed, een blik werpend op mijn stoffige vensterbank en vingerafdrukjes op de ramen denk ik dat ik d’r maar een eind aanbrei. Tijd voor thee en een stofdoek. Alvast maar weer één klus van de takenlijst afgevinkt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: