Gezellig

De dagen worden alweer snel korter en de winkels schreeuwen de feestdagen bij elkaar. Elk jaar is het net of alles nóg sneller gaat als het jaar daarvoor. Het lijkt wel of de winkeliers, de bladen en zelfs tv programma’s ons vanaf september al klaar willen stomen voor de gebraden kalkoen in cranberrysaus.

Desalniettemin geniet ik ontzettend van alle gezelligheid rondom de feestdagen. Ik vind het altijd heerlijk om het huis gezellig te maken, de kaarsjes aan te steken en de warmte op te snuiven. Zodra de Sint het land weer uit reist en van zijn zonnetje in Spanje gaat genieten, zet ik de kerstboom en kerstdorpjes weer in huis. Daar kan ik dan van smullen tot aan de kerstdagen… De tweede kerstdag is het abrupt afgelopen met alle feestvreugde en eis ik de ingenomen ruimte van de kerstboom en kerstversierselen acuut terug!

Dus kerst stopt bij ons op de tweede kerstdag. Volgens mij zijn we ook zo ongeveer het enige land op aarde wat aan “2e” kerstdag doet, dus heel vreselijk is het niet.Bovendien zitten we nooit te klooien met ingewikkelde kerstmenu’s – wat eten we op welke dag?? Ha ha, één is ingewikkeld genoeg zeg maar!

Vaak visualiseer ik het jaar als een soort tijdlijn. Een lange streep met streepjes, alle maanden. Eenmaal de kerst gepasseerd snak ik altijd naar de jaarwisseling. Een nieuw begin. Hoewel ik helemaal niet een mens van goede voornemens ben (veranderingen voer ik meestal redelijk spontaan door!) vind ik het ‘frisse’ van januari altijd fijn. Dan heb ik een eeuwige behoefte aan voorjaarsbolletjes in huis (van die leuke blauwe druifjes), een flinke schoonmaakbeurt en frisse kamers.

De voorjaarsschoonmaak begint dan al in januari zeg maar. Als ik dan bonnetjes in de bus krijg van bijvoorbeeld “lekker in het Leven” – wat trouwens een echte aanrader is om je bij in te schrijven (lees:
KORTING!!) – ga ik helemaal los met wasverzachtertjes en schoonmaaktips. O, zo heerlijk. Als ik mijn betoog zo teruglees begin ik mezelf bijna een raar mens te vinden, maar ach, elke gek z’n gebrek zullen we maar zeggen.

Kortom, Sinterklaas is inmiddels druk doende in het land en vliegt zich suf om allerlei schoenkadootjes rond te strooien en daken te beklimmen. Over niet al te lange tijd staat de kerstboom alweer in de huiskamers en kunnen we tijdens een avondwandeling weer genieten van alle lichtjes die ons vanuit de vele huiskamers toe flakkeren. Heerlijk. Nu al zin in. Nou eerst zorgen dat alle pepernoten op komen… En zolang dat nog niet zover is steek ik de kaarsen aan. Om alvast een beetje in de stemming te komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: